Menu

Tisková zpráva – Dům s pečovatelskou službou Harmonie vyhrál krajskou cenu Adapterra Awards

Z chátrajícího domu ve vyloučené lokalitě k nízkoenergetickému komunitnímu centru. To je cesta projektu z Ostravy-Poruby. Na konci listopadu na ní přibylo ocenění za nejlepší řešení v oblasti adaptace na změnu klimatu v Moravskoslezském kraji. Cenu udělila Nadace Partnerství, největší česká environmentální nadace, v soutěži Adapterra Awards, na které spolupracuje s Moravskoslezským krajem.

Nejlépe hodnoceným projektem adaptací na změnu klimatu na území Moravskoslezského kraje se stal obytný dům s pečovatelskou službou v Ostravě-Porubě. Městský obvod se pro zajištění chybějícího moderního bydlení pro seniory rozhodl využít chátrající dům v dlouhodobě problematické a sociálně vyloučené lokalitě. Vznikla zde nízkoenergetická budova s 23 byty, recepcí, společenskou místností i atrium s množstvím zeleně, místy k posezení, hraní i cvičení. Z hlediska adaptací na změnu klimatu se areál může pochlubit množstvím zelených střech, přeměnou betonových ploch na zelené, kde se voda může zasáknout, výsadbou stromů či propustnými parkovacími plochami. Rekonstrukcí pustnoucí budovy byl vytvořen prostor nejen esteticky kvalitní, ale zároveň začleňující seniory i obyvatele vyloučené lokality do života městské části. Vzniklo místo pro setkávání různých věkových skupin, vhodné pro trávení volného času, které zároveň reaguje na dopady změny klimatu jako jsou častější horka, období sucha i přívalové deště.

Porota na projektu ocenila, že se jeho autoři rozhodli pro přeměnu stávající budovy místo nové výstavby. Zvelebili a pozvedli navíc budovu ve vyloučené lokalitě. Z hlediska adaptací oceňuje zelenou střechu na budově a proměnu zpevněných ploch na zasakovací. Energetickou náročnost se podařilo snížit na stupeň B, což je v tomto případě maximum dosažitelného. 

“Soutěž Adapterra Awards je tu proto, aby šířila inspiraci a motivovala veřejné i soukromé investory. Díky jejich realizacím mohou být veřejná prostranství měst i budovy mnohem odolnější vůči vlnám veder, suchu či přívalovým dešťům. Na příkladu Moravskoslezského kraje mohu potvrdit, že nejlepších výsledků se dosáhne, když tento přístup vezmou za své silní lokální partneři,” shrnuje spolupráci Nadace Partnerství a Moravskoslezského kraje vedoucí adaptačního týmu Nadace Partnerství Martin Ander.

Pečovatelský dům Harmonie vyhrál 50 tisíc Kč od partnera soutěže Moravskoslezského kraje. Šek vítěznému projektu slavnostně předal hejtman Jan Krkoška. „Vítěznému projektu gratuluji. Ale děkuji a tleskám všem projektům z Moravskoslezského kraje, které braly změnu klimatu v potaz a obsahovaly adaptační opatření. Chceme náš region posílit, aby byl vůči klimatické změně odolnější, a aby byl jeho rozvoj udržitelný, protože to je cesta k tomu, aby měli naši obyvatelé kvalitnější prostředí pro život. Změna klimatu je téma, které aktuálně velmi rezonuje, na což jsme zareagovali a nabízíme prostřednictvím projektu LIFE COALA pomocnou ruku. Věřím, že podobných projektů bude i díky tomu v našem kraji přibývat,” hodnotí hejtman.

Ocenění převzala starostka Ostravy-Poruby Lucie Baránková Vilamová. „Dům s pečovatelskou službou Harmonie nejlépe dokumentuje cestu, kterou se Poruba před několika lety vydala. Chceme, aby všechny významné projekty, které děláme, byly šetrné k životnímu prostředí a obsahovaly prvky k adaptaci na změnu klimatu. Postupně se nám to daří i u dalších akcí. Harmonie byl ale jeden z prvních projektů, ke kterému jsme přistupovali s cílem vytvořit nejen kvalitní architekturu, ale přinést i moderní a do budoucna nezbytné ekologické prvky,“ vysvětluje Baránková Vilamová.

Projekty do soutěže Adapterra Awards přihlašují obce, jednotlivci, firmy i organizace. Odborná porota je hodnotí a vybírá z nich ty nejlepší. Nadace Partnerství ve spolupráci s odborným garantem Integra Consulting následně shromažďuje v inspirativní databázi příběhy všech kvalitních nápadů a řešení. Díky tomu mohou sloužit jako vzorové realizace pro další projektanty, stavebníky či zastupitele obcí po celé České republice. Vyhlášení vítězů Moravskoslezského kraje se uskutečnilo na inspiračním setkání #jaknaklima pořádaném v rámci Unique Summit Ostrava.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.