Menu

Tisková zpráva – Dvacítka výjimečných pedagogů získala za svou práci i přístup k výuce ocenění

U příležitosti Dne učitelů byli stejně jako v minulých letech oceněni výjimeční pedagogové z Moravskoslezského kraje. Ocenění získali za svůj přístup k výuce i žákům, inovativní postupy a další mimořádné aktivity. Ceny i poděkování si převzali pracovníci středních, základních i mateřských škol, ale i základních uměleckých škol a dětských domovů.

„Ocenění, které Moravskoslezský kraj uděluje už od roku 2002, má upozornit na přínos a důležitost všech pedagogických pracovníků. Práce s dětmi bývá v mnoha ohledech náročná, zároveň je opravdu velmi zodpovědná. V nejmladším věku se dětem formuje pohled na svět, těsně před dospělostí se středoškoláci učí samostatnosti i kritickému myšlení. To vše může kromě rodičů ovlivnit i pedagog. Proto jsou kvalitní učitelé velmi důležití a potřební,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny, který dvacítce pedagogů ocenění osobně předal na zámku v Kuníně spolu s finanční odměnou a pamětním listem. Kytice pro oceněné a květinovou výzdobu zajistila krajská Střední zahradnická škola Ostrava, občerstvení připravila Hotelová škola z Frenštátu pod Radhoštěm. Slavnostní akci obohatila i vystoupení žáků základních uměleckých škol ze Studénky a Frenštátu pod Radhoštěm.

Na ocenění mohou být navrženi pedagogové ze všech škol a školských zařízení v regionu. „Hodnotící komise posuzuje několik kritérií, zejména nadstandardní práci se žáky, jako je projektové vyučování nebo experimentální ověřování vzdělávacích a výchovných metod. Důležitý je také osobní přístup pedagogů, jejich odborná a publikační činnost, zapojení do mezinárodních programů, ale také péče o žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, včetně talentovaných žáků,“ vyjmenoval náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny s tím, že od roku 2002 již bylo v Moravskoslezském kraji oceněno už 546 pedagogů. Také v letošním, už 23. ročníku, byli učitelé oceněni ve dvou kategoriích: Výrazná pedagogická osobnost roku a Ocenění za dlouhodobou tvůrčí pedagogickou činnost.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.