Menu

Tisková zpráva – Hejtmanem Moravskoslezského kraje se stane Josef Bělica. Jeho nominaci potvrdili předsedové krajské koalice

Po čtvrteční rezignaci Jana Krkošky na funkci hejtmana a zastupitele Moravskoslezského kraje, dnes jednali předsedové politických klubů krajských zastupitelů za hnutí ANO, ODS a TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM o dalším fungování „krajské vlády“.

Koaliční lídři se dohodli na doplnění člena krajské rady a shodli se také na jménu nového hejtmana. Měl by se jím stát krajský předseda hnutí ANO Josef Bělica. Navrhované personální změny musí ještě schválit krajské zastupitelstvo. Jeho mimořádná schůze bude svolána na středu 3. dubna. Do té doby bude funkci hejtmana zastávat dosavadní statutární náměstek Jakub Unucka (ODS).

Krajský předseda hnutí ANO Josef Bělica, který vedl jednání s koaličními partnery, řekl, že jde o personální změnu uvnitř nejsilnějšího klubu zastupitelů. Koalice bude i nadále pracovat ve stejném složení. „Máme jasný cíl, pro který uděláme maximum – naplňovat koaliční program tak, jak ho definuje programové prohlášení rady kraje,“ uvedl Josef Bělica.

Činnost exhejtmana Jana Krkošky, ze kterou byl včera nepravomocně odsouzen, považuje za selhání jedince. „Nedopustím, aby celá kauza vrhala špatné světlo na Moravskoslezský kraj a oceňuji, že pan Krkoška okamžitě vyvodil politickou odpovědnost. Budeme pokračovat v započatých projektech, dále pracovat na transformaci regionu, zajistíme kontinuitu a stabilitu vedení kraje,“ řekl Josef Bělica.

„Návrh hnutí ANO na nové personální obsazení funkce hejtmana pro nás znamená, že budeme pokračovat v realizaci strategických projektů, jako jsou třeba EDEN nebo TPA – inovační centrum pro transformaci vzdělávání. A to je pro nás klíčové. Stejně jako vyjednání lepší pozice Moravskoslezského kraje při nastavení nového rozpočtového určení daní. Nesmíme dopustit, aby kraj přišel o 600 milionů korun ročně. Proto jsme rozhodnutí klubu ANO respektovali a půl roku před volbami nežádali zásadní změny ve složení krajské koalice. Politikaření by nebylo rozumné a kraji by rozhodně neprospělo,“ sdělil první náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

„S ohledem na to, že hnutí ANO je největší klub krajské koalice, který má podle koaliční smlouvy právo na křeslo hejtmana, rozhodnutí jsme respektovali. Pro nás je klíčové, abychom pokračovali v realizaci strategických projektů, zejména je důležité začít se stavbou Černé kostky, centra digitalizace, vědy a inovací,“ sdělil náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

„Respektujeme rozhodnutí nejsilnějšího politického klubu krajské koalice. Personální obsazení křesla hejtmana je jeho interní záležitost,“ konstatoval krajský radní pro územní plánování Petr Kajnar (SOCDEM).

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.