Menu

Tisková zpráva – Informace k nezajišťování autobusových spojů dopravcem Z-GROUP BUS a.s.

Na desítky autobusových spojů marně v minulých dnech čekali cestující na autobusových zastávkách v jihovýchodní části Novojičínska a nyní také na Vítkovsku a Opavsku. Dopravce Z‑Group, a. s., nevypravil část autobusových linek, které má zajistit na základě smluv uzavřených s Moravskoslezským krajem na poskytování veřejných služeb v přepravě cestujících veřejnou linkovou osobní dopravou.

Dopravce tento stav vysvětluje problémy spojenými s absencí řidičů (dovolené, nemocenské apod.). Protože tak neplní povinnosti z uzavřených smluv, uděluje mu Moravskoslezský kraj za nezajištění spojů sankce. Výkonem kontroly je pověřena společnost Koordinátor ODIS s.r.o. Od počátku smluvních vztahů s dopravcem Z-Group bus a.s. mu Moravskoslezský kraj udělil sankce za zhruba 13 milionů korun.

Denně jsou moravskoslezskému krajskému úřadu doručovány stížnosti z jednotlivých měst a obcí, cestující si stěžují i vedení Moravskoslezského kraje. Představitelé samosprávy i odpovědní zaměstnanci krajského úřadu intenzivně jednají s dopravcem a neustále hledají v rámci svých kompetencí a smluvních možností řešení tohoto problému.

V minulosti byly problémy dopravce Z-Group bus zaznamenány i v jiných dopravních oblastech, ale vždy se mu podařilo situaci stabilizovat. Dopravce zajišťuje na základě dlouhodobých smluv dopravní obslužnost ve čtyřech oblastech v Moravskoslezském kraji, a to v oblasti Třinecko/Jablunkovsko do 12/2025, v oblasti Novojičínsko východ do 12/2028 a v oblasti Opavsko, Vítkovsko do 06/2029.

Pokud se situace, která nyní nastala v okresech Opava a Nový Jičín, nezlepší, je možné vyhlásit nové výběrové řízení a hledat nového dopravce. Je ale nutné upozornit, že celý proces, jak ukončení smluvního vztahu se stávajícím dopravcem, tak i vyhlášení nového výběrového řízení a uzavření smlouvy s novým dopravcem, je velmi zdlouhavý. Moravskoslezský kraj v současné době v rámci svých kompetencí a smluvních možností o možnosti zajištění dopravy prostřednictvím jiného dopravce intenzivně vyjednává.

Dopravce informuje Moravskoslezský kraj o situaci, je to však většinou večer před (ne)vyjetím spojů, nebo až ráno, navíc se situace neustále mění, takže je takřka nemožné včas informovat cestující veřejnost o změnách – informace podává Koordinátor ODIS na svých webových stránkách – a znemožňuje to také přijmout případná opatření.

Cestující má právo na vydání potvrzení o vynechání spoje s tím, že místa vydávání potvrzení stanoví dopravce ve smluvních přepravních podmínkách. Cestující je také oprávněn podat u dopravce stížnost. V souladu s přepravním řádem však nemá právo na náhradu škody.

Cestujícím se omlouváme a ujišťujeme je, že uděláme maximum ke zjednání nápravy. Moravskoslezský kraj ale nedisponuje vozidly, která by mohl na linky operativně nasadit. Musí poptávat další dopravce, kteří ovšem také zápasí s nedostatkem řidičů a nemají potřebný počet autobusů na tak rozsáhlý výpadek.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.