Menu

Tisková zpráva – Kraj podpoří vznik rehabilitačního centra na Ukrajině, přispěje na něj 7 milionů korun

Zakarpatská oblastní rada připravuje vznik rehabilitačního centra, ve kterém se budou zotavovat vojáci a lidé, kteří utrpěli zranění ve válce na Ukrajině. Rehabilitační centrum vznikne v Užhorodě, jeho vybudování bude stát zhruba 36 milionů korun. Mezi podporovatele se připojil i Moravskoslezský kraj, svému partnerskému regionu z krajského rozpočtu přispěje 7 milionů korun.

Rehabilitační centrum vznikne v rámci Krajské nemocnice pro válečné veterány a zraněné ve válce, kterou zřizuje Zakarpatská oblastní rada. „Vznik rehabilitačního centra podpoří také Moravskoslezský kraj, právě taková podpora je posláním partnerství mezi regiony. Náš kraj se Zakarpatskou oblastí spolupracuje od roku 2018 a já jsem rád, že opět můžeme svým partnerům nabídnout konkrétní pomoc. Je to projev solidarity i přátelství, věřím, že bude mít pozitivní vliv na životy místních obyvatel. Je jasnou zprávou, že nám dění na Ukrajině není lhostejné,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška a vysvětlil, že se s projektem seznámil během osobního setkání s předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Čubirkem, který Moravskoslezský kraj navštívil v první polovině května. „Cením si přístupu všech krajských zastupitelů, kteří pomoc našemu partnerskému regionu podpořili,“ dodal hejtman kraje Jan Krkoška.

Zakarpatská oblast je v rámci vojenského konfliktu jednou z nejméně postižených oblastí na Ukrajině. Region se proto stal útočištěm pro více než 300 tisíc uprchlíků, kteří utekli z oblastí s intenzivními boji. Míří sem také vojáci, aby se doléčovali z akutních zranění z války. „Zástupci Zakarpatské oblasti považují vznik rehabilitačního centra za důležitý nejen v aktuální válečné situaci, ale také pro budoucí rozvoj jejich regionu. Je dobře, že tento záměr podporuje i několik dalších subjektů, na výstavbu přispějí například i Ústecký, Pardubický a kraj Vysočina, podporu přislíbilo také Ministerstvo zahraničních věcí České republiky nebo například město Jihlava,“ sdělil hejtman kraje Jan Krkoška s tím, že finanční dar Moravskoslezský kraj předá prostřednictvím dobročinného fondu ViZa, jehož statutárním zástupcem v České republice je ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec. Upřesnil, že ministerstvo do fondu přispěje 10 milionů korun, Kraj Vysočina 6,5 milionu, Pardubický a Ústecký kraj po 5 milionech korun.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.