Menu

Tisková zpráva – Kraj podporuje dobrovolnictví, regionálnímu centru pošle finance na jeho rozvoj

Regionální dobrovolnické centrum, které je provozováno organizací ADRA, získalo z krajského rozpočtu 1,2 milionu korun. Moravskoslezský kraj tak přispěl na podporu a propagaci dobrovolnictví v regionu.

„Dobrovolníci jsou velmi důležitou součástí celého sociálního systému. Dodávají mu lidský rozměr, chcete-li duši. Jsou hmatatelným důkazem, že nejsme lhostejní vůči potřebným nebo naší planetě. Regionální dobrovolnické centrum propojuje organizace s lidmi, kteří ochotně nabízejí svou nezištnou pomoc. A to nejen v sociální oblasti, ale také ve zdravotnictví, ekologii nebo třeba kultuře,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že dobrovolnické centrum bude z krajských peněz financovat propagaci dobrovolnictví a jeho rozvoj, ale taky profesionalizaci dobrovolnické činnosti, kdy je potřeba proškolovat koordinátory, kteří mají například při mimořádných událostech kompetence komunikovat se složkami integrovaného záchranného systému a účinně a efektivně zapojovat dobrovolníky do pomoci.

„Ceníme si každého, kdo se nám ozve, aby se zeptal, zda může nějak pomoci. Máme dobrovolníky, kteří pomáhají pravidelně několikrát týdně, ale je skvělé, když se někdo zapojí i jednou za čas, jak se říká, nárazově. S dobrovolníky pracujeme individuálně, jsme si vědomi toho, že obětují svůj volný čas a svou energii, aby dělali svět lepším. Příspěvek od kraje nám pomůže dobrovolnickou činnost rozvíjet a propagovat, například plánujeme přednášky ve školách nebo na úřadech práce,“ řekla vedoucí Regionálního dobrovolnického centra Dagmar Hoferková. Doplnila, že ADRA, která Regionální dobrovolnické centrum provozuje, eviduje v Moravskoslezském kraji celkem 1400 dobrovolníků. Další jsou registrování v ostatních dobrovolnických organizacích působících v regionu.

„S Regionálním dobrovolnickým centrem navázal Moravskoslezský kraj spolupráci v době pandemie, kdy sociální zařízení i nemocnice řešily nedostatek personálu. Dobrovolníci měli nezastupitelný význam i během uprchlické krize, svou pomoc mnohdy nabízejí i za hranicemi regionu, například předloni vyjížděli na jižní Moravu pomáhat po tornádu. Činnost centra je pro soudržnost našeho kraje důležitá, jsem rád, že krajské zastupitelstvo s jeho podporou souhlasilo,“ uzavřel náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.