Menu

Tisková zpráva – Krajský úřad Moravskoslezského kraje už uznává občanku v mobilu. Na všech svých pracovištích

O půl roku dříve, než musí, začne Krajský úřad Moravskoslezského kraje v Ostravě přijímat elektronické občanské průkazy. Od pondělí 29. ledna se mohou tímto dokladem v mobilu občané prokazovat na všech pracovištích úřadu. Moravskoslezský krajský úřad je tak prvním krajským úřadem v Česku, který tuto službu a v takovém rozsahu lidem bezpečně nabízí.

„Krajské úřady patří do skupiny orgánů veřejné moci, které musejí uznávat elektronickou občanku až od 1. července. My jsme se rozhodli novou éru prokazování totožnosti zahájit s velkým předstihem, o několik měsíců dříve. Jsme na to dobře připravení. Dlouhodobě investujeme do rozvoje chytrých technologií, což se nám vyplatilo zejména v první vlně pandemie koronaviru, pracujeme na zdokonalování a rozšiřování elektronizace procesů. Naším zájmem je maximálně zjednodušit a zpříjemnit klientům komunikaci s úřadem. Vedle elektronizace aktivně využíváme také robotickou automatizaci procesů, kterou zefektivňujeme činnost krajského úřadu. Byli jsme prvním krajským úřadem v zemi, který měl svého robota,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě Tomáš Kotyza.

Zdůraznil, že je zajištěna bezpečnost a ochrana citlivých údajů. „Při samotném ověřování totožnosti dojde k naskenování QR kódu z občanovy aplikace eDoklady nebo kódu umístěného na viditelném místě v sídle úřadu. Úředníkovi se zároveň v aplikaci zobrazí i fotografie občana, to proto, aby se vyloučilo prokazování totožnosti cizím mobilem,“ ubezpečil ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.