Menu

Tisková zpráva – Mistrem tradiční rukodělné výroby je jediný výrobce gorolských krpců v Moravskoslezském kraji

Jediný výrobce tradiční lidové obuvi – krpců v regionu Karel Kufa se stal Mistrem tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje 2023. Díky němu a dalším lidem, kteří se věnují starým řemeslům, se uchovávají tradice a odkaz minulých generací. Ocenění mu na sobotní 27. ledna 2024 akci Muzea Novojičínska v Centru tradičních technologií Příbor předal náměstek hejtmana kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

„V dnešní rychlé době je velmi důležité nezapomínat na naše kořeny. Málokdo například ví, že banďury jsou tradiční podbeskydské papuče vyrobené z filcových odřezků z klobouků. Také je úžasné, že nezanikly svatební hnětky, plněné koláče tvarované do čtverce. A že je někdo, kdo ještě umí vyrobit gorolské krpce a další součástí krojů tradiční technologií. Tyto odkazy se daří uchovávat díky báječným lidem, kteří pokračují v tom, co je naučili jejich rodiče nebo prarodiče,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

„Letos titul získal Karel Kufa, který vyrábí z hovězí usně krpce, boty, bez kterých se neobejdou gorolské kroje. Kdysi v nich chodili lidé žijící v horské oblasti Těšínska. Je jediný v Moravskoslezském kraji, kdo je dokáže zhotovit tradiční technologií s důrazem na regionální specifika,“ dodal náměstek hejtmana Lukáš Curylo s tím, že Karel Kufa nemá v současné době následovníky, ale podařilo se mu uchovat tuto tradiční technologii až do 21. století a jeho činnost představuje výrazný potenciál pro budoucnost.

„Setkání s lidmi, kteří jsou nositeli řemesel, či lidových tradic je vždy neobyčejně osvěžující. V dnešní přemodernizované době plné nejnovějších technologií, virtuálních prostorů a sociálních sítí je třeba si uvědomovat bohatství, které v těchto lidech máme,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.