Menu

Tisková zpráva – Moravskoslezský kraj nabízí obcím a městům výhodné úvěry na velké investiční projekty

Obce a města mohou požádat Moravskoslezský kraj o zvýhodněné úvěry z programu JESSICA III. Na velké rozvojové projekty mohou od kraje získat až 35milionovou půjčku.

Půjčit si mohou na realizaci projektů v oblasti bydlení nebo brownfieldů. Nově byla do programu přidána také výstavba zpoplatněných parkovacích ploch obsahující chytrá řešení. Zároveň mohou získat úvěr na zaplacení vlastního podílu na velkých investičních projektech z těchto oblastí financovaných z evropských nebo národních peněz.

„Především pro malé obce je velmi složité vyčlenit ve svých rozpočtech prostředky na kofinancování velkých investičních projektů, a zároveň platit vysoké úroky z čerpaného komerčního úvěru. A na to mohou využít právě úvěr z programu JESSICA III,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková.

Dodala, že dlouhodobě nejžádanější jsou výhodné úvěry na bydlení. „Zvýhodněné úvěry na výstavbu bytových domů k prodeji či pronájmu, ale také zasíťování obecních pozemků s následným prodejem se stalo populárním nástrojem, jak využít úvěr z programu JESSICA III pro výstavbu. Tak, jako to v minulosti udělaly třeba obce Řepiště, Větřkovice, Studénka, Šenov u Nového Jičína nebo Uhlířov,“ řekla náměstkyně hejtmana Šárka Šimoňáková s tím, že na dnešním jednání krajského zastupitelstva byly schváleny další dva projekty obcí Horní Benešov a Albrechtice.

„Budou jim poskytnuty úvěry v celkové výši 55 milionů korun. V obou případech byly podpořeny projekty zahrnující výstavbu a rekonstrukci komunitního domu, který budou obce pronajímat svým občanům,“ upřesnila náměstkyně hejtmana Šárka Šimoňáková.

Obce a města Moravskoslezského kraje mohou požádat o úvěr až do výše 35 milionů korun se zvýhodněnou úrokovou sazbou 50 procent z hodnoty plovoucí sazby 3měsíční PRIBOR stanovenou Českou národní bankou. Splatit by ho měly do 15 let, existuje také možnost vrátit peníze předčasně. Krajský úřad přijímá žádosti průběžně až do vyčerpání prostředků programu.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.