Menu

Tisková zpráva – POHO pavilon zvon nabízí místo pro odpočinek i zábavu

V Karviné byl slavnostně pokřtěn nový POHO Pavilon, který má symbolizovat vznik nové éry pro pohornickou krajinu. Moderní design pavilonu, který je vyrobený ze dřeva a recyklovaného betonu, zároveň představuje závazek inovativního a udržitelného rozvoje.

„POHO pavilon je skvělým místem pro lidi, budou se tu moci setkávat s přáteli, zajít za relaxem nebo si tu třeba udělat hezkou fotku. Moc bych si přál, aby tento POHO Pavilon lidé začali vnímat i jako důležitý symbol. Společně s kolegy z MSID pracujeme na rozvoji pohornické krajiny. Těžba černého uhlí už skoro skončila, stojíme u pavilonu, který připomíná zvon, takže by se dalo říct, že éře uhlí odzvonilo. A my pracujeme na velké výzvě: vdechnout pohornické krajině nový život. Aby staré šachty a těžkou dřinu nahradily inovace, aby byl tento rozvoj udržitelný, byl pro lidi a vdechl tomuto místu novou energii,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

POHO Pavilon byl iniciován programem POHO 2030, který koordinuje regionální rozvojová agentura MSID a vznikl ve spolupráci se skupinou Prima a Moravskoslezským krajem. Pavilon navrhla architektka Petra Vojtasíková a vyrobila firma DAKO spol. s.r.o. a BETONÁRNA HLUČÍN s.r.o.

„Jsme rádi, že projektem POHO Pavilonu můžeme navázat na předešlou spolupráci se zástupci MSID a poskytnout návštěvníkům nejen netradiční zázemí pro relaxaci uprostřed zeleně, ale současně také edukativní přesah v kontextu lokální historie,“ uvádí marketingový ředitel skupiny Prima Aleš Pýcha.

"Myšlenka POHO 2030 je od samého začátku postavena na propojování, sdílení a setkávání lidí a vůbec všech, kteří se na utváření pohornické krajiny podílí nebo podílet teprve budou. POHO Pavilon je symbol, který má přesně toto zdůraznit. Vlastní stavba je ze dřeva, základna pak z recyklovaného betonu. V použití takto rozdílných materiálů můžeme vnímat naši snahu o propojení tradice a moderních trendů. Jsem rád, že se nám v rámci naší dlouhodobé spolupráce se skupinou Prima podařilo vytvořit tento designově zajímavý a moderní prostor. Budeme usilovat o to, aby takových prvků v krajině postupně přibývalo," dodal člen představenstva regionální rozvojové agentury MSID Petr Birklen.

Cena POHO Pavilonu ZVON je 320 tisíc korun. Z této částky zafinancovala projekt skupina PRIMA, která přispěla 150 tisíc korun, zbytek financoval Moravskoslezský kraj společně s krajskou rozvojovou agenturou MSID.

POHO Pavilon se nachází poblíž areálu LODIČKY DOKOŘÁN v parku B. Němcové v Karviné 1. Více informací k projektu najdete na webové stránce programu POHO 2030.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.