Menu

Tisková zpráva – Sanace heřmanické haldy dostává jasnější obrysy

V úterý 5. března se v Ostravě konalo první jednání Mezirezortní pracovní skupiny k problematice řešení sanace a rekultivace odvalu Heřmanice, kterou v minulém měsíci ustavil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Členy pracovní skupiny jsou i dva zástupci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

„Jsem rád, že se konečně začíná něco konkrétního dít. Je potřeba, aby se našlo řešení, které bude ku prospěchu zdraví obyvatel a životního prostředí Moravskoslezského kraje. V minulých týdnech jsem opakovaně komunikoval s Ministerstvem průmyslu a obchodu i s vedením státního podniku DIAMO, spolu s ministrem Síkelou a se zástupci města Ostravy jsme lokalitu navštívili, situaci kontinuálně sleduji a apeluji na všechny zúčastněné strany, aby se začalo konat. Věřím, že tím prvním konkrétním krokem bylo dnešní první setkání pracovní skupiny, Moravskoslezský kraj tam zastupují dva zkušení odborníci na životní prostředí a odpadovou problematiku, se kterými kauzu pravidelně projednávám,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška.

Mezirezortní pracovní skupina, která se zabývá situací kolem heřmanického odvalu, je složená ze zástupců ministerstev průmyslu a obchodu, životního prostředí a regionálního rozvoje, dále zástupců České inspekce životního prostředí, Českého báňského úřadu, Krajské hygienické stanice, Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, města Ostravy a Moravskoslezského kraje. Jednání se zúčastnili i zástupci státního podniku DIAMO.

„Ředitel státního podniku mi na začátku tohoto měsíce zaslal harmonogram sanačních prací, který by mohl být reálný. Tento plán dnes také představil na jednání pracovní skupiny. Všichni víme, že řešení situace ztěžují nejrůznější spory a změny majetkových poměrů, je ovšem na čase napnout síly a udělat maximum pro to, aby se začalo konat. I když jsme neustále ubezpečováni, že teploty odvalu jsou stabilní, a že aktuálně žádné nebezpečí nehrozí, není na místě nechat se uchlácholit a sanaci oddalovat. Zdraví našich občanů a kvalita životního prostředí musí být na prvním místě,“ řekl hejtman kraje Jan Krkoška. Doplnil, že překážkou rozhodně nesmí být financování sanačních prací.

„Pro nás, jakožto zástupce všech obyvatel Moravskoslezského kraje je absolutně neakceptovatelné, aby stát nenašel finanční prostředky na trvalé vyřešení situace, a to v co nejkratší době. Jsem přesvědčen, že závazek státu vůči našemu regionu, který je poznamenaný těžkým průmyslem a těžbou černého uhlí, je neoddiskutovatelný,“ poznamenal hejtman kraje Jan Krkoška s tím, že situaci bude nadále sledovat a v rámci svých možností a kompetencí vyvíjet tlak na co nejrychlejší a nejefektivnější řešení celé situace. Příští setkání pracovní skupiny je naplánováno na 25. března 2024.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.