Menu

Tisková zpráva – Sousedské sázení přineslo Paskovu přes sto keřů a stromů

Celkem 15 dlouhověkých stromů a 126 keřů přibylo v obci Paskov na Frýdecko‑Místecku. Smyslem Sousedského sázení byla nejen samotná výsadba, ale také představení krajského projektu LIFE Coala a neziskové organizace Sázíme stromy, která sázení s Moravskoslezským krajem spolupořádala.

„Podobné akce jsou přínosné nejen pro naše životní prostředí, ale i pro komunitní život v obcích. Obyvatelé Paskova měli příležitost se setkat, zpříjemnit okolí obecního hřbitova a užít si společné chvíle se sousedy a známými. Vysadili jsme 15 stromů, mezi kterými byly duby, buky, javory a břízy, dále na místě přibylo i 126 keřů,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková, která se akce osobně zúčastnila. Ruku k dílu přiložili také dobrovolníci z Paskova, místní hasiči a zástupci neziskové organizace Sázíme stromy, kteří měli na starost odbornou stránku a pohlídali, aby byly stromky a keře vysazeny správně.

„Za občany Paskova děkuji Moravskoslezskému kraji za zakoupení sazenic i celou organizaci akce a neziskovce Sázíme stromy za odbornou podporu. Poradili nám, jak máme díry pro sázení předpřipravit a jak se pak o stromky a keře máme starat. Myslím, že se akce líbila dětem i dospělým, společně v obci vytvořili nový příjemný prostor pro relaxaci. Sousedské sázení naše občany spojilo a doufám, že i posílilo jejich vztah k obci,“ sdělil starosta Paskova Petr Baďura a popsal, že stromy jsou rozprostřeny na plácku u hřbitova. Řada nových keřů tento prostor odděluje od silnice. Výsadba byla provedena na podkladě osazovacího plánu vypracovaného krajinářským architektem.

„Bylo to opravdu velmi příjemné odpoledne. Místní hospodyňky přinesly domácí buchty a koláče, k dispozici byl teplý čaj, všichni měli dobrou náladu. Dobrovolní hasiči se postarali o zalití sazenic, místní pamětník povyprávěl o minulosti místa, kde se sázelo, rozloučili jsme se písničkami folklorního souboru Po sůsedsku. Paskov bude zase o něco zelenější, stromy a keře jsou důležité pro hmyz a ptáky, jsou také klíčovým prvkem v boji proti dopadům změny klimatu. I proto jsme na akci představili krajský projekt LIFE Coala, který se právě proměnami klimatu zabývá a zaměřuje se na zvyšování odolnosti našeho regionu vůči klimatické změně,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana kraje Šárka Šimoňáková.

Další Sousedské sázení je naplánováno na 6. dubna, kdy bude od 10 hodin vysazeno 50 ovocných stromů v obci Hať.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.