Menu

Tisková zpráva – Sportovní oddíly dostanou finance na příští rok hned v lednu

Díky spolupráci Moravskoslezského kraje s Českou unií sportu (ČUS) obdrží sportovní kluby a oddíly krajskou podporu hned začátkem roku. Příspěvky na celoroční činnost kraj poskytuje prostřednictvím programu krajské organizace ČUS už od roku 2019. A bude v tom pokračovat, uzavření dalšího memoranda o spolupráci schválila rada kraje na svém pondělním jednání.

„Jsem rád, že se potvrdila efektivnost a spolehlivost vyplácení krajské podpory prostřednictvím ČUS. Sportovní kluby napříč krajem se tak opět mohou spolehnout, že na peníze, které potřebují na svou činnost v příštím roce, nebudou dlouho čekat. Na účet je dostanou brzy po začátku roku. Tento způsob vyplácení příspěvků má ovšem další výhody. Je přehlednější, také se o krajské peníze hlásí rok od roku více klubů. Zatímco v prvním roce jich bylo podpořeno 424, v roce 2023 si na krajské dotace sáhlo již 544 klubů. Tento systém je také transparentnější,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a vysvětlil, že výše příspěvku je ověřitelná v systému, protože ji krajská organizace ČUS rozděluje podle oficiálního počtu sportovců a trenérů v jednotlivých klubech.

Krajská podpora je určena pro tělovýchovné jednoty, tělocvičné jednoty, sportovní kluby i sportovní příspěvkové organizace měst a obcí. Na základě dohody s krajem vyhlásila krajská organizace ČUS program, do kterého se budou moci zájemci o dotaci přihlásit se svými žádostmi od 2. do 19. října. Ty následně ČUS vyhodnotí a navrhne k podpoře. „Přidělení finančních prostředků pak budou schvalovat krajští zastupitelé na svém letošním prosincovém jednání. Po podpisu smluv budou kluby čerpat peníze už během měsíce ledna, což jistě ocení. Pro mnohé z nich je krajská podpora prvním a důležitým zdrojem financí, bez kterého by třeba neměly na nájem či další nutné provozní úhrady. V roce 2024 mohou opět kluby, které provozují sportoviště, využít bonus ve výši 20 tisíc korun na úhradu nákladů na zvýšené ceny energií. Nově také došlo ke zvýšení maximální výše finanční podpory o 20 tisíc korun, kdy tímto krokem kraj reaguje na vysokou inflaci a s tím spojený všeobecný růst cen,“ řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Rada kraje na pondělním jednání schválila také dotační program pro kluby, jejichž týmy působí v nejvyšších soutěžích. „Podpora sportu patří mezi jednu z priorit Moravskoslezského kraje. V rámci podpory vrcholového sportu přispěje kraj v roce 2024 kolem šedesáti sportovním klubům, které soutěží na nejvyšší celostátní úrovni. Krajské peníze jsou určené na činnost těchto klubů včetně jejich přípravy mladých začínajících nadějných sportovců. Stejně jako v přechozích letech se na krajskou podporu mohou spolehnout například regionální prvoligoví fotbalisté nebo extraligová hokejová družstva. Kraj podpoří i další kolektivní sporty jako je florbal, volejbal, házená nebo basketbal. Příspěvek bude rovněž na individuální disciplíny, jako je atletika, plavání, stolní tenis, ale i na méně tradiční sporty, například baseball, vzpírání nebo badminton. Žádosti bude Moravskoslezský kraj přijímat od 27. do 31. října,“ dodal náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Po schválení rozpočtu Moravskoslezského kraje pro rok 2024 by podpora obou programů mohla v součtu dosáhnout výše až 84 milionů korun, což je o 14 milionů více než v letošním roce.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.