Menu

Tisková zpráva – V Domově Hortenzie se gratulovalo. Paní Božena oslavila 101. narozeniny

Klientka krajského domova Hortenzie Božena Blažková oslavila 101. narozeniny. Ke gratulantům, mezi kterými byly i její dvě dcery a zaměstnanci domova, se ve Frenštátě pod Radhoštěm připojil i náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jiří Navrátil.

„Osobní setkání s nejstarší generací bych doporučil každému. Lidé v produktivním věku mají někdy tendence zavírat oči před nemohoucností a stářím. A přitom si naše nestarší generace zaslouží úctu. Navíc, stáří čeká každého z nás, a tak není od věci se s člověkem v takto vysokém věku setkávat. Paní Boženka se kvůli pokročilému věku, ale taky svému zdravotnímu stavu neobejde bez pomoci. I když mívala spoustu koníčků jako četbu či kreslení, dnes už spíše potřebuje odpočívat. Je moc dobře, že ji do domova chodívají navštěvovat obě její dcery, blízkost rodiny je pro seniory to nejcennější. A tak naší oslavenkyni přeji, aby se dokázala radovat, cítila se dobře, a aby jí v rámci možností sloužilo zdraví,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.


Paní Božena Blažková pochází z Valašska ze Zubří, kde se narodila 27. 4. 1922. Měla dva starší sourozence. Narodila se v chudobné rodině zedníka. Tatínek jezdil za prací do Ostravy, do Kopřivnice i do Vídně. Její matka byla v domácnosti a chodívala na výpomoc místním sedlákům, odkud nosila pro rodinu jídlo. Paní Božena se provdala ve 20 letech do Veřovic. Manžel pracoval v Tatře v Kopřivnici, kam později nastoupila také ona, zastávala těžkou manuální práci na dřevišti. S manželem se přesto dokázali radovat, manžel byl muzikant ve veřovské kapele, takže doma zpívali, tancovali, chodívali i na zábavy a na plesy. Větší část společného života strávili ve svém domku, pak se přestěhovali k dceři. Paní Božena se i po smrti manžela dokázala o sebe postarat, ovšem až do doby úrazu. Pak se bez pomoci dcery neobešla. S přibývajícím věkem jejím i její dcery bylo pro obě nejvhodnějším řešením přestěhování do domova s nepřetržitou péčí.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.