Menu

Tisková zpráva – Vesnice roku 2023 – úspěch obce Hrádek v celostátním kole soutěže

Z třinácti finalistů z celé České republiky, kteří vzešli jako vítězové krajských kol soutěže Vesnice roku 2023, se úspěšně na 2. místě umístila obec Hrádek. Bodovala tak mezi celkem 175 obcemi, které se letos do soutěže přihlásily. Podle podmínek se soutěže mohou zúčastnit obce s maximálně 7500 obyvateli.

„Mám radost, že se v celostátním kole soutěže po deseti letech vrátila na pomyslný stupeň vítězů obec z Moravskoslezského kraje. Hrádek v krajském kole zvítězil nejen díky koncepčnímu přístupu v rozvoji obce, ale pro soudržnou atmosféru a intenzivní komunitní život. To jsou velké trumfy v rukávu této sympatické zhruba dvoutisícové vesnice. Jejímu vedení, ale i všem občanům k tomuto velkému úspěchu gratuluji,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková a připomněla, že před deseti lety v celostátní soutěži Vesnice roku získal prvenství Jeseník nad Odrou.

Od roku 1995, kdy byla soutěž vyhlášena poprvé, bylo z Moravskoslezského kraje celostátně oceněno dalších pět obcí. V roce 1997 se na 3. místě umístila Slatina, o rok později získaly Hukvaldy 2. místo. Štítina zabodovala se třetím místem v roce 2004, rok na to získal Petřvald druhé místo. V roce 2010 skončily na třetím místě Hlavnice.

Cílem soutěže Vesnice roku je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit veřejnost na význam venkova. Vyhlašovateli soutěže jsou Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství a další spoluvyhlašovatelé jako jsou Kancelář prezidenta republiky, Ministerstvo kultury, Ministerstvo životního prostředí, Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Sdružení místních samospráv ČR, Asociace krajů ČR a Národní síť Místních akčních skupin ČR.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.