Menu

Tisková zpráva – Zahřejou a hlavně potěší. Senioři dostali od dobrovolníků pletené ponožky a hrníčky

Babičky a dědečci v domovech seniorů dostali celkem 850 párů ručně pletených ponožek a 1100 hrníčků na čaj. Takto je potěšili dobrovolníci zapojení do projektu Hodinový vnuk – Mezičasy, který podporuje Moravskoslezský kraj.

„V tomto projektu vlastně ani tak nejde o hmotné dárky jako o fakt, že si na seniory v domovech někdo vzpomněl a měl chuť je navštívit a potěšit. Velkou radost jim jistě udělalo i sto přáníček, které jim nakreslily děti z Primaškoly v Ostravě. Samota a pocit odloučení musí být pro starší lidi opravdu tíživé, proto děkuji všem z Klubu ponožka, že na naše klienty sociálních zařízení myslí,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška. Dodal, že ponožky zahřejí seniory v celkem 18 domovech z regionu. Od Ostravy, přes Bohumín, Havířov, Frýdek-Místek až po například Krnov.

Ponožky napletly dámy ze senior klubů napříč regionem, například klubu seniorů z Frýdku-Místku, městské organizace Seniorů ČR z Ostravy-Poruby, Klubu žen Kunčice, Klubu seniorů Straník z Nového Jičína nebo z Domova seniorů Kamenec v Ostravě. Pletařky vyrobily také čepičky a napletly chobotničky, které putovaly na dětská oddělení nemocnic v Havířově, Opavě a Krnově. Podle průzkumů pomáhají pletené chobotničky navodit u miminek klid a pocit bezpečí.

Kromě ponožek dostali babičky a dědečkové v domovech taky 1100 dárkově zabalených hrníčků s porcí čaje nebo kávy. Největší ohlas měla akce v Havířově, do sbírky se zapojili zaměstnanci tamního magistrátu i personál domovů seniorů. Ostatně nápad na tuto akci vznikl právě na odboru sociálních věcí magistrátu. Zásobu hrníčků sesbírali i na Úřadu práce v Karviné, bohumínském městském úřadu nebo Gymnáziu Františka Živného Bohumín.

„Hrníček pro Tebe by měl být dárkem, který potěší. Lidé v domovech tak vědí, že jsme na ně nezapomněli, že na ně myslíme. Nápad vycházel z reality. Každý má doma několik hrníčků, ale kávu nebo čaj pije většinou z toho nejoblíbenějšího. Neměl by být proto problém jeden hrníček věnovat. Je fakt, že hodně lidí kupovalo i hrníčky úplně nové, a ještě přidali celé balení čaje. Nebo přidali i čokoládku,“ řekl organizátor projektu Ivan Sekanina a podotkl, že se zapojil i hejtman kraje Jan Krkoška, který kromě svého hrníčku poslal seniorům i zásobu čajů.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.