Menu

Tisková zpráva – Zámek Dolní Životice opustí klienti sociální služby. Dokončí se tak transformace pobytových služeb pro osoby s postižením

Moravskoslezský kraj úspěšně dokončí transformaci pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením. Krajští zastupitelé schválili, že zámek Dolní Životice přestane sloužit jako sociální zařízení pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Všech 75 uživatelů se postupně přestěhuje nejpozději v roce 2027 do nových zařízení, které kraj s pomocí EU vybuduje.

„Humanizace a deinstitucionalizace sociálních služeb je nesmírně důležitá. Každá lidská bytost si zaslouží žít v příjemném a důstojném prostředí s kvalitní péčí. Jsem velmi rád, že Moravskoslezský kraj plánovanou transformaci pobytových sociálních služeb pro osoby s postižením v dohledné době dokončí. Už jsme v nedávné minulosti opustili zámky Nová Horka a Jindřichov ve Slezsku nebo například klášter Marianum v Opavě. Desítky lidí tam musely žít v nevyhovujícím prostředí. A blíží se chvíle, kdy se naši klienti odstěhují i ze zámku Dolní Životice. Moravskoslezský kraj pro ně s pomocí evropských zdrojů vybuduje čtyři nová komunitní zařízení. Děkuji krajským zastupitelům, že tento náš záměr podpořili,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a doplnil, že aktuálně v zámku Dolní Životice pobývá 75 osob s mentálním a kombinovaným postižením. Čtyři nová zařízení pro ně měla postupně do roku 2027 vzniknou v Opavě, Kravařích, Mokrých Lazcích a v Ostravě-Porubě.

„Kompletní proces transformace se ve výsledku dotkne celkem tisícovky lidí se zdravotním postižením. Začalo se v roce 2008, od té doby bylo realizováno zhruba 30 investičních projektů, díky kterým byly rekonstruovány nebo také vznikly nové komunitní sociální služby napříč celým regionem. Jedná se o ucelený systémový proces, který umožňuje osobám s postižením život k přirozené komunitě, který se blíží životu jejich vrstevníků bez znevýhodnění. Zkrátka chceme, aby se všichni lidé cítili být součástí naší společnosti,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jiří Navrátil a upozornil, že na transformaci sociální služby na zámku Dolní Životice má Moravskoslezský kraj v evropských fondech alokováno přes 258 milionů korun. Další prostředky na výstavbu čtyř nových zařízení vynaloží i ze svého rozpočtu.

S obsahem zpracovaného Transformačního plánu, který schválilo krajské zastupitelstvo, vyjádřilo souhlas také Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.