Menu

Tisková zpráva – Zámek Nová Horka bude mít nové parkoviště i návštěvnické centrum, rekonstruovat se také bude zámecká zeď

Moravskoslezský kraj pokračuje v úpravách zámku Nová Horka. Začíná se pracovat na jeho blízkém okolí, kde pro výletníky vznikne nové parkoviště a návštěvnické centrum. Součástí projektu je také rekonstrukce památkově chráněné zámecké zdi. Kraj tak vrací krásu baroknímu zámku, který před lety sloužil jako sociální zařízení pro ženy s postižením. Teď je z něj lákadlo pro turisty a milovníky historie.

„Zámek Nová Horka, který je v majetku kraje a spadá pod Muzeum Novojičínska, jsme návštěvníkům zpřístupnili v roce 2020, kdy byla dokončena rekonstrukce jeho fasády a prvního, tedy přízemního podlaží. Zámek se stává oblíbeným cílem výletníků, a tak chce Moravskoslezský kraj v opravách pokračovat. Zahájili jsme proto další etapu jeho rekonstrukce, která spočívá v dobudování infrastruktury a zázemí pro návštěvníky. Stavět se bude nové parkoviště a příjezdové cesty, návštěvnické centrum, v rámci projektu bude také zrekonstruována památkově chráněná zámecká barokní zeď s plastikami soch a váz, budou repasovány dvě kované vjezdové brány a nově vyrobena a doplněna třetí,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo s tím, že kraj hledá financování také pro opravy ostatních částí zámku, které jsou stále v neutěšeném stavu, a tak zatím nejsou veřejnosti přístupné.

Započatá investiční akce bude trvat zhruba rok a čtvrt, hotovo by mělo být v první polovině října roku 2024. „Na nové parkoviště se vejdou tři desítky osobních aut a tři autobusy, rekonstrukcí bývalé prádelny vznikne prodejna suvenýrů s pokladnou, sociální zázemí pro návštěvníky i zázemí pro pracovníky zámku. Navíc vznikne v prvním patře pět ubytovacích jednotek pro hosty zámku, například vystupující umělce. Nové pokoje se sociálním zařízením vzniknou v prvním patře budovy, stejně jako nová serverovna, kuchyňka a úklidová místnost,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania. Doplnil, že projekt vyjde celkem na 50 milionů korun, které kraj uhradí ze svého rozpočtu.

Moravskoslezský kraj připravuje v zámku Nová Horka i další projekt. Díky revitalizaci 2. a 3. patra by zde do konce roku 2025 mělo vzniknout kreativní centrum pro pořádání kulturních akcí, uměleckých dílen a workshopů. Projekt, jehož součástí je i revitalizace části zámeckého parku a pořízení potřebného vybavení, kraj plánuje financovat z další výzvy Národního plánu obnovy, kterou Ministerstvo kultury připravuje. Výše nákladů je odhadována na 180 milionů korun. Na svém červnovém jednání už krajští zastupitelé schválili přípravu výběrového řízení na stavební práce, účinnost smlouvy s vybraným uchazečem pak bude navázána na poskytnutí podpory z Národního plánu obnovy.

Úřední hodiny pro veřejnost:

Po, St: 8:00‑17:00 hod.

Út, Čt: 8:00‑14:30 hod.

Pá: 8:00‑13:00 hod.